Honda NC750X DCT review

Honda NC750X DCT review

Een praktische en betaalbare alleskunner voor de massa's

In de wereld van motorrijden lijkt praktischheid soms een schaars goed. De markt is gespecialiseerd en motoren zijn vaak zo sterk gefocust op prestaties, stijl of zelfs lifestyle dat veelzijdigheid uit het oog wordt verloren. Voor nieuwe motorrijders kan deze smalle focus het kiezen van een motorfiets verwarrend en intimiderend maken. Gelukkig is er de Honda NC750X, een motorfiets die draait om praktisch denken.

De Honda NC750X: Meer dan een gewone motorfiets

De Honda NC750X DCT onderscheidt zich door zijn unieke benadering. In plaats van een bestaande motor te gebruiken en aan te passen, heeft Honda gekozen voor de motor van zijn Fit/Jazz subcompacte auto en deze in tweeën gesneden. Hierdoor heeft de NC750X parallel-twin motor een uitstekende efficiëntie bij lagere toerentallen, wat wordt aangetoond door de relatief lage rode lijn van 6.500 tpm.

Sterke prestaties en wendbaarheid

Maar maak niet de fout te denken dat de NC750X traag is. Met zijn snelle reactie en een vlak koppel dat direct vanuit stilstand beschikbaar is, biedt de NC750X indrukwekkende acceleratie die gemakkelijk alle verkeer voorbij schiet. Dit geldt vooral voor de versie met de DCT-automatische transmissie, waar we later op terugkomen. De 270-graden krukas zorgt voor een breed vermogensbereik met een mooi uitlaatgeluid en zonder vervelende trillingen van een typische 180-graden parallel-twin.

Innovatief ontwerp voor praktisch gebruik

Het ontwerp van de motor stelde Honda in staat om de cilinders onder een hoek van 55 graden te plaatsen, wat verschillende voordelen biedt. Het resulteert in een zadelhoogte van slechts 800 mm, wat het vertrouwen van nieuwe rijders bevordert. De brandstoftank is vervangen door een royale opbergruimte van 23 liter waarin een integraalhelm of boodschappen passen. De brandstoftank van 14 liter kan onder het zadel van de rijder worden geplaatst, waardoor het zwaartepunt laag blijft voor betere wendbaarheid.

Handelbaarheid en rijgedrag

Ondanks zijn gewicht van 224kg en een wielbasis van 1535 mm, is de NC750X DCT verrassend wendbaar. De besturing is licht en neutraal bij alle snelheden. De motorfiets blijft stabiel in bijna alle situaties, en er is voldoende bodemvrijheid voordat de voetsteunen de grond raken. De motorfiets heeft een niet-verstelbare 41 mm Showa Dual Bending Valve voorvork, die een slimme tussenweg biedt tussen een standaard vork met vaste opening en een cartridge-vork. Dit, gecombineerd met een enkele achterste schokdemper, zorgt ervoor dat de motorfiets stabiel blijft, zelfs in bochten.

Honda NC 750 X

Remprestaties en transmissie

De remprestaties zijn voldoende, hoewel het gebruik van het Honda Combined ABS-systeem een goede keuze zou zijn geweest. Wij hebben de DCT-versie van de NC750X getest, die een meerprijs heeft van €1000 ten opzichte van het handgeschakelde model. Gezien het koppelrijke, snel reagerende karakter van de motor, is dit de versie om te kiezen.

Brandstofverbruik en rijmodi

Op het gebied van brandstofverbruik presteert de NC750X goed. In de stad behaalden we 5,1 L/100km in de standaardmodus, wat uitstekend is voor een motorfiets van dit formaat. In sportieve modi daalde dit naar 5,8 l/100km, maar nog steeds zeer efficiënt.

Ergonomie en comfort

De ergonomie van de NC750X is typisch voor een motorfiets. De rechtopstaande zitpositie biedt goede controle met een breed stuur. Het zadel-voetsteunverhouding kan echter krap aanvoelen voor rijders boven de 1,75 meter. Ook bood het korte windscherm niet veel bescherming tegen de wind bij snelheden boven 100 km/h.

Conclusie

Ondanks enkele kleine minpunten is de Honda NC750X DCT een uitstekende keuze voor motorrijders die op zoek zijn naar een praktische en gemakkelijk te berijden motorfiets zonder overbodige luxe. De motor biedt uitstekende brandstofefficiëntie, goede prestaties, een handige opbergruimte en een uitstekende automatische transmissie. En dat alles tegen een prijs van minder dan €10.000. Het is een van de beste deals in de motorwereld en mag absoluut niet over het hoofd worden gezien.

Regresar al blog

Deja un comentario

Ten en cuenta que los comentarios deben aprobarse antes de que se publiquen.