BMW R 1250 GS Adventure: De Ultieme Allroad Beleving

BMW R 1250 GS Adventure: De Ultieme Allroad Beleving

Stop maar met verder zoeken, want dit is het ultieme BMW R 1250 GS Adventure artikel. Hierin doen we een diepgaande verkenning van de BMW R 1250 GS Adventure, de motorfiets die niet alleen indruk maakt op de weg, maar ook offroad uitblinkt. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten van deze krachtige machine, van zijn indrukwekkende specificaties en prestaties tot de ervaring van het rijden op deze kolos. Of je nu een avontuurlijke reiziger, een liefhebber van langeafstandsritten of een offroad-enthousiasteling bent, we nemen je mee op een reis door de wereld van de BMW R 1250 GS Adventure en laten je ontdekken waarom deze motorfiets zo'n iconische status heeft bereikt onder rijders over de hele wereld.

Klaar om te Rijden

De eerste indruk die iedereen zal opvallen, is dat de GSA enorm is. Niet groot, maar enorm. Het is een indrukwekkende verschijning vanwege zijn grootte, hoogte en breedte. Het kan in het begin een beetje intimiderend zijn.

Bij het in het zadel stappen, merkte men op dat met een been over het zadel en een binnenbeenlengte van 76 cm men nauwelijks de grond kon raken, alleen op de tenen. Vanaf dat moment was het linkerbeen naar beneden en het rechterbeen op de voetsteun wanneer gestopt. De stoel was echter comfortabel, en de rubberen voetsteunen waren goed gepositioneerd. Het bereiken van het stuur was een beetje ver, maar leek geen groot probleem te zijn. BMW moet deze machines bouwen voor een breed scala van rijders, en de schrijver bevindt zich waarschijnlijk aan het kortere einde van hun geplande bereik.

ShiftCam-motor

BMW zegt dat hun klanten meer vermogen wilden, en met dat doel hebben ze de grotere en krachtigere tweecilinder-boxermotor met variabele timing ShiftCam ontwikkeld. De nieuwe motor verhoogt de cilinderinhoud met 84 cc tot 1.254 cc. De boring en slag zijn respectievelijk vergroot tot 102,5 mm en 76 mm. De nieuwe motor levert naar verluidt 136 pk bij 7.750 tpm, tegenover 125 pk. Het koppel is ook toegenomen tot 142 nm bij 6.250 tpm van 125 nm.

Maar de belangrijkste verandering is het gebruik van twee sets nokken per klep. Een nokkenas wordt gebruikt voor lagere motortoerentallen. Maar zodra 5.000 rpm wordt bereikt, schakelt de motor automatisch over naar een andere nokkenas om betere prestaties in het midden en aan de bovenkant te bieden. De overgang van de ene nokkenas naar de andere is vrijwel onmerkbaar.

Met deze nieuwe configuratie zijn de interval voor klepinspectie hetzelfde als bij de vorige GSA, namelijk 20 000 km. Iets anders dat ook hetzelfde is als de voorganger van de GSA, is de vereiste voor premium brandstof. Naar mening van de auteur, zou een motor die is gemaakt om veel mijlen af te leggen op afgelegen plaatsen, geen premium brandstof nodig moeten hebben.

Hoe het werkt

In werkelijk gebruik, werd opgemerkt dat de ShiftCam-motor geen gimmick is. Gedurende de meer dan 2500 km durende testweek werd op verschillende soorten wegdekken gereden. De GSA reed moeiteloos over verharde woestijnvloeren en bochtige bergwegen, maar ook over onverharde, losse en steile bergachtige terreinen. De motor liep te allen tijde soepel en zonder enige problemen.

Voor technisch terrein kon men kiezen voor de tweede versnelling en vergeten om op en neer te schakelen, want de ShiftCam-motor heeft het vermogen om je erdoorheen te trekken. Hiermee wordt niet gesuggereerd dat men opzettelijk de motor moet afknijpen, maar als je jezelf in een situatie bevindt waarin je gewoon een constante snelheid wilt behouden, kan de ShiftCam dit aan.

Motorgeluid

Het motorgeluid is enigszins gedempt. Het produceert een mooie, soepele grom en laat je weten dat het niet al te hard werkt om de taak uit te voeren die je van hem vraagt. Eerlijk gezegd klinkt het enigszins "Zwaar", en dat bedoel ik in de beste zin van het woord. Men kan het interne geluid van de motor horen terwijl hij zijn werk doet. Het is een geruststellend geluid dat de motor niet al te zwaar belast wordt. Je zult waarschijnlijk het geluid van de motor meer horen dan het geluid van de uitlaat of de inlaat.

Algemene Indruk van de Motor

De ShiftCam-motor is capabel en gemakkelijk te gebruiken. Hoewel BMW beweert dat hij 136 pk heeft, voelt het niet zo krachtig aan. Hij is zeker niet traag, maar hij is niet zo krachtig als de schreeuwende krachtbronnen die te vinden zijn in de grote KTM of Ducati "enduro" machines.

 De motor komt misschien minder explosief over, maar dat betekent zeker niet dat hij minder krachtig is. De ShiftCam zorgt voor een heel geleidelijk en soepel afgeleverd. Een grote KTM of Ducati zal je met brullend geweld meenemen, terwijl de BMW je gemakkelijk en verstandig doorrijdt.

Verstelbare Rijmodi

Standaard is de GSA uitgerust met twee rijmodi: Regen en Weg. Regen biedt een zachtere motorrespons voor natte omstandigheden, terwijl Weg de volledige capaciteit van de motor levert. Als de GSA is uitgerust met het Premium Pakket, wordt de GSA geleverd met vier extra rijmodi in de Ride Modes Pro functie: Dynamisch, Enduro, Dynamisch Pro en Enduro Pro. Elke rijmodus biedt verschillende hoeveelheden rijdersondersteuning.

Ophanging, Wielsets en Remkracht

Als je van plan bent om met je GSA op en off-road te rijden, wil je ervoor zorgen dat de ophanging de taak aankan. De GSA heeft voldoende veerweg om de meeste onverharde wegoppervlakken aan te kunnen.

 Als je van plan bent om hard enduro te rijden op een GSA, kun je beter elders kijken. Het is geen enduromotorfiets en is er ook niet voor ontworpen. De voorzijde biedt 21 cm veerweg terwijl de achterkant 22 cm veerweg biedt. Voor alle behalve de meest uitdagende onverharde terreinen is de veerweg prima.

De wielset van de GSA bestaat uit een voorwiel van 48 cm en een achterwiel van 43 cm. Deze combinatie zorgt voor een ruime keuze aan straatgerichte en noppenbanden. Voor het soort rijden waarvoor de GSA is ontworpen, lijkt een voorwiel van 53 cm niet echt noodzakelijk.

De voorremmen zijn BMW-merkeenheden, maar bieden uitstekende remkracht. De achterremmen zijn nog steeds Brembo-eenheden. Beide bieden een goed lineair gevoel. Ze brengen de GSA ruimschoots tot een snelle stop wanneer dat nodig is.

Verandering van Ophanging

Als de GSA uitgerust is met het Premium Pakket dan is ook de Dynamische Elektronische Ophangingsaanpassing (D-ESA) van BMW inbegrepen. Dit is een geavanceerd veersysteem dat elektronisch wordt aangestuurd en zich aanpast aan veranderende rijomstandigheden om een soepele en gecontroleerde rit te bieden. Het systeem kan de demping en veerstijfheid in real-time aanpassen.

Met behulp van een tuimelschakelaar op het linkerstuur kun je kiezen uit twee instellingen: Weg en Dynamisch. Als de motorfiets is uitgerust met het Premium Pakket, wordt er een derde instelling Enduro Pro toegevoegd. De Weg-instelling biedt een zachtere, soepelere rit, terwijl Dynamisch een meer strak sportief gevoel levert. Enduro Pro biedt volledig geautomatiseerde demping die naar verluidt is geoptimaliseerd voor offroad-gebruik.

Rijden op de Weg

Bij het rijden op de weg is de feedback aan de stuurhendels goed met een solide, maar soms zwaar aanvoelend gevoel. Naarmate de snelheid toeneemt, wordt het sturen lichter en verdwijnt het gewicht van de motorfiets vrijwel.

De motorfiets gaat waarheen hij wordt gestuurd en houdt goed een lijn vast. Maar het vereist wel iets meer stuurinput om koerscorrecties te maken. Met de ophanging ingesteld op de Dynamische stand werden zowel snelle bochten als bochten met lage snelheid gemakkelijk genomen. Zelfs met noppenbanden was de motorfiets vrij stabiel en gemakkelijk te berijden. 

Naarmate de kilometers zich opstapelden, werd de ophanging aangepast aan de Weg-modus voor een zachtere beweerde rit. Eerlijk gezegd merkten we geen groot verschil in rijcomfort.

Het was niets dat de handelbaarheid beïnvloedde, maar het was merkbaar, vooral naarmate de totale kilometers toenamen. Uiteindelijk koos de auteur ervoor om de weg voornamelijk in de Dynamische modus te rijden. Deze instelling biedt een beter gevoel en prestaties voor die momenten waarop de sportieve stemming toeslaat.

Offroad Rijden

Bij het rijden op onverharde oppervlakken koos de auteur voor de Enduro Pro-instelling. Deze instelling staat toe dat het achterwiel spint en dat het achterste ABS wordt uitgeschakeld. BMW beweert dat deze instelling is geoptimaliseerd voor gebruik met noppenbanden.

Deze instelling werd gebruikt om het onverharde gedeelte van TET Trail Frankrijk te rijden. Gedeeltelijk verhard, het onverharde gedeelte is ongeveer 80 km lang en bestaat uit steile, smalle, kronkelende, enkele uitgesleten plekken en enkele zanderige secties. Men dacht dat het een goede test zou zijn.

Uiteindelijk maakte de Enduro Pro-modus het reizen over het overharde stuk heel gemakkelijk. De motorfiets was stabiel en goed controleerbaar. Een groot deel van de weg was zwaar bedekt met putten, gravel en boulders, maar de ophanging kon de meest ernstige goed uitdempen.

Steile hellingen zijn een eitje. Terwijl de Enduro Pro-rijmodus het achterwiel laat spinnen, was het eenvoudig om de beste tractie te regelen. Er waren enkele delen met diepe putten die diagonaal over de weg liepen, en de ophanging absorbeerde deze zonder drama.

Hoewel de GSA geen echte enduromotorfiets is, is hij toch in staat om offroad te rijden op gematigd terrein. Het gewicht van de motor kan een uitdaging zijn bij zeer technische offroad-routes, maar voor de gemiddelde offroad-avonturen doet de GSA het prima.

Met de juiste banden en de juiste rijtechniek kun je de GSA op onverharde paden en ruw terrein besturen. De Enduro Pro-rijmodus is handig voor offroad-rijden, omdat hij het achterwiel laat spinnen en het ABS uitschakelt om betere controle te bieden.

Elektronica

De GSA is uitgerust met een overweldigende hoeveelheid elektronica in de vorm van rijdersassistentie en informatie. Of je er nu van houdt of niet, elektronica zijn hier om te blijven.

De GSA wordt standaard geleverd met de volgende rijdershulpmiddelen: 

  • Twee rijmodi; Regen en Weg. Regen biedt een zachtere motorrespons voor natte omstandigheden, terwijl Weg de volledige capaciteit van de motor levert.
  • Een antiblokkeerremsysteem (ABS) dat kan worden uitgeschakeld.
  • Automatische stabiliteitscontrole (ASC) die sensoren gebruikt om beschikbare tractie te bepalen.
  • Dynamische remregeling die automatisch het gas sluit bij noodremmen.
  • Hill Start Control (HSA) die de motorfiets op een heuvel vasthoudt totdat je wegrijdt.

Deze hierboven genoemde elektronische functies zijn ingebouwd in de systemen van de motorfiets en werken op de achtergrond. 

Maar het meest opvallende stuk elektronische apparatuur is het 6,5 inch full-color TFT-display. Het is leesbaar in direct zonlicht en kan worden aangepast voor helderheid. Het display is de manier om toegang te krijgen tot verschillende soorten informatie en om wijzigingen aan te brengen in de instellingen van de motorfiets.

Helaas is er een probleem met de toegang tot sommige van die informatie. De menukeuzes zijn niet intuïtief en men kan veel tijd verspillen aan het proberen te vinden van de informatie die men zoekt of het maken van wijzigingen in de instellingen.

Vinden van Informatie en Wijzigen van Instellingen

Ik beschouwd mezelf als redelijk capabel wat betref elektronica, maar ik moet zeggen dat het menusysteem van de GSA me soms in verwarring bracht. De menu-items worden bereikt via een tuimelschakelaar en een ring aan de binnenkant van de linkerhandgreep. Door op de tuimelschakelaar te drukken en de ring te draaien, kan men de gewenste informatie selecteren en vinden en instellingen wijzigen.

Maar het menusysteem is verre van intuïtief. Het vinden van de menu's die nodig zijn om wijzigingen aan te brengen, is niet eenvoudig. Men moet het systeem een tijdje gebruiken om alle wijzigingen te kunnen vinden die men waarschijnlijk wilt aanbrengen.

Ondanks de menuproblemen kan men veel informatie halen uit het display. Dingen zoals tripinformatie, navigatie, telefoonconnectiviteit, muziek en motorinstellingen zijn slechts enkele van de beschikbare informatiepakketten.

Ergonomie

De zithoogte van 89-91 cm is behoorlijk hoog en kan sommige mensen intimideren. Met een binnenbeenlengte van 76 cm is het niet mogelijk om gemakkelijk met de voeten aan de grond te komen. Voor kortere rijders die op moeilijk terrein rijden waar af en toe met de voeten de grond raken, moet men hierop letten.

De stoel is behoorlijk comfortabel en geschikt voor vele uren rijden. Zes en een half uur in het zadel werd voltooid zonder enig ongemak. Hoewel comfortabel, plaatst de stoel je in een lichte voorovergebogen houding. Het is genoeg van een voorwaartse kanteling om wat stress op je schouders en nek te veroorzaken. Dus je achterwerk zal niet het beperkende element zijn voor lange ritten, je schouders en nek zullen waarschijnlijk de schuldige zijn.

De positie van het zadel naar de voetsteunen was goed voor de binnenbeenlengte van 76 cm, maar kan misschien een beetje krap aanvoelen voor de langste rijders. De auteur had echter een probleem met de voetsteunen op een andere manier. BMW plaatst het lipje voor de zijstandaard tussen de linker voetsteun en de schakelhendel. Men moet voorzichtig zijn om zijn teen tussen de twee te krijgen om de zijstandaard neer te zetten. Het is geen groot probleem, maar het is merkbaar.

Gewicht

De GSA is geen lichte machine. Het uitgangspunt is om je te brengen waar je wilt op minder dan perfecte oppervlakken. Ondanks de reclamehype is het geen machine bedoeld om door moeilijk enduro-achtig terrein te breken.

Met een beweerde 268 kg rijklaar gewicht is de nieuwe GSA 8 kg zwaarder dan zijn voorganger. Een deel van dat gewicht is echter te wijten aan de nu standaard geïnstalleerde valbeugels van de GSA. Een goed bedoelde veiligheidsfunctie, maar ook een beetje overkill. Valbeugels zijn voornamelijk bedoeld om bescherming te bieden aan de motor en de berijder in het geval van een valpartij. Niettemin, als je met je GSA op een grove manier valt, zul je blij zijn dat ze er zijn.

Echter, met het gewicht, de ophanging en de motor samen, lijkt het gewicht voor sommige rijders misschien een obstakel te zijn. In werkelijk gebruik is het gewicht echter niet zo merkbaar als je zou denken.

Zwaartepunt van de Motorfiets

Ondanks het gewicht is het zwaartepunt van de motorfiets verrassend laag. Het is ook dicht bij het midden van de motor. Dit is echt belangrijk, want het betekent dat de motorfiets goed controleerbaar is op lage snelheden. De auteur reed langzaam over een smal spoor met diepe kiezelstenen en de motorfiets werd gemakkelijk bestuurd.

Zitpositie

De zitpositie van de GSA is licht naar voren gericht, wat zorgt voor een lichte voorwaartse helling van het bovenlichaam. Als je eenmaal gewend bent aan deze houding, is het comfortabel. Als je eenmaal op snelheid bent, voel je de winddruk op je borst, wat ook helpt om je bovenlichaam te ondersteunen.

Op en neer

De zithoogte en de lengte van de motorfiets maken op- en afstappen niet gemakkelijk. Het veranderd het motorfiets op- en afstappen tot een acrobatische oefening. Met een hoogte van 89-91 cm moet ik mijn been behoorlijk omhoog en over de zitting bewegen om op te stappen, en dat is geen probleem voor jongere, meer flexibele mensen. Maar voor degenen die ouder zijn en / of minder flexibel, is dit een oefening in gecontroleerde spierbewegingen. Nog een tip zijn de rubberen voetsteunen die ideaal geplaatst zijn voor het gemakkelijk op- en afstappen en dienen dus als een krukje. Ze zaten precies in de juiste positie om de benen tijdens het op- en afstappen te ondersteunen.

Plaatsing van Instrumenten

De bedieningselementen zijn goed geplaatst, vooral de knoppen voor de claxon en de lichten. De meeste knoppen zijn gemakkelijk te bereiken zonder je handen van het stuur te halen. Dit is een belangrijk aspect van de veiligheid. Maar de afwezigheid van een eenvoudige ontstekingsschakelaar wordt opgemerkt.

Rijgedrag op de Weg

De zwaarste fietsen zijn vaak de gemakkelijkste om mee te rijden, omdat ze de krachten die op hen inwerken beter absorberen. Zo ook de GSA. De motorfiets gaat waarheen hij wordt gestuurd en houdt zijn lijn vast. Het is gemakkelijk om de motorfiets door bochten te sturen, hoewel enige inspanning nodig is om de motorfiets op te kanten. Onder de 45 km/u lijkt het sturen wat zwaar, maar eenmaal daarboven wordt het veel lichter.

Met zoveel vering, en zonder aanpassingen, zou je kunnen verwachten dat de motorfiets overgeveerd zou zijn en voortdurend zou deinen. Niet zo! De vering wordt nagnoeg perfect uit de doos geleverd. Het kan worden aangepast aan je eigen specifieke wensen, maar de meeste zullen het prima vinden zoals het is.

Zadel

Het zadel blijft comfortabel voor vele uren. Het is goed gestoffeerd en breed genoeg voor lange ritten. Het heeft voldoende grip om de rijder op zijn plaats te houden. Het is echter voldoende gestoffeerd om de motorfiets op- en afstappen te vergemakkelijken, maar zonder een steun om de motorfiets rechtop te houden.

De zitting is ook stevig genoeg om het gewicht van de rijder te ondersteunen zonder door te zakken. 

Zadelhoogte

De zithoogte is voor sommigen een probleem. De hoogte van 89-91 cm zal voor veel mensen een uitdaging zijn om met hun voeten bij de grond te komen. Als je echter al ervaring hebt met het rijden op grotere motorfietsen, zal dit geen probleem zijn.

Bandenkeuze

De GSA wordt standaard geleverd met Continental TKC 80 banden. Dit zijn bekende en gewaardeerde noppenbanden die geschikt zijn voor gebruik op en off-road. Deze banden zijn goed voor algemeen gebruik en zullen het prima doen op verharde wegen en lichte off-road avonturen. Als je van plan bent om serieus off-road te rijden, kun je overwegen om specifieke off-road banden te monteren.

Koffers

De GSA wordt geleverd met zijkoffers die voldoende ruimte bieden voor opslag. Ze zijn gemakkelijk afneembaar en vergrendelbaar, wat handig is voor het opbergen van je spullen en het beschermen van je bagage.

Conclusie

De BMW R 1250 GS Adventure is een krachtige allroad-motorfiets met indrukwekkende prestaties, zowel op de weg als offroad. Zijn grote formaat en gewicht kunnen voor sommige rijders een uitdaging zijn, vooral bij lage snelheden en offroad-ritten. Echter, met de juiste vaardigheden en ervaring, kan deze motorfiets met gemak worden bestuurd.

 Het elektronische pakket biedt een schat aan rijdershulpmiddelen, maar de bediening van het menu kan enigszins verwarrend zijn. De zitpositie is comfortabel voor lange ritten, maar sommige rijders kunnen moeite hebben met het bereiken van de grond vanwege de hoge zithoogte.

 Al met al is de BMW R 1250 GS Adventure een capabele en veelzijdige motorfiets die geschikt is voor avontuurlijke reizen, langeafstandsritten en offroad-avonturen. Het is echter belangrijk om te overwegen of het formaat en het gewicht geschikt zijn voor je rijstijl en behoeften voordat je een aankoop doet.

Regresar al blog

Deja un comentario

Ten en cuenta que los comentarios deben aprobarse antes de que se publiquen.